MAKALELER

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, EÜAŞ'tan dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda yılın ikinci çeyreği için geçerli olmak üzere yüzde 17,5 indirime gitti. İndirim sonrası yeni tarife 16,9149 kr/kWh olarak uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 26 Mart tarihli ve 31.435 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından 1 Nisan'dan itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satış tarifesi belirlendi.

EPDK'nın kararına göre, dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda 16,9149 kr/kWh seviyesinde bir tarife uygulanacak.

Bu rakam birinci çeyrekte geçerli olan 20,5000 kr/kWh seviyesindeki tarifeye göre yüzde 17,48'lik bir azalışı temsil ediyor.

Karar ile genel aydınlatma kapsamında dağıtım şirketlerine birinci çeyrek döneme göre bir değişiklik yapılmadan 33,0000 kr/kWh'lik mevcut tarife uygulanmaya devam edecek.

Karara göre, iletim sistemi kullanıcılarını kapsayan faaliyet bazlı perakende tek zamanlı enerji bedelinde ise bir değişiklik yapılmadı. Yılın ikinci çeyreğinde bu tarife 55,1544 kr/kWh düzeyinde hesaplanacak.

Dağıtım sistemi kullanıcılarını kapsayan orta gerilim ve çift terimli tarifelerde sanayiye yüzde 0,08 indirim uygulandı. Bir önceki tarife döneminde 54,7497 kr/kWh seviyesinde yer alan tarife bu indirim ile 50,7071 kr/kWh seviyesinde belirlendi. (26.03.2021)

...

Devamını Oku

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, toplam 1000 megavat güneş enerjisi kapasitesi oluşturulması amacıyla yapılan 74 mini YEKA GES-3 (güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları) yarışmasına toplam 709 başvuru yapıldığını ve bunların tamamının 9 bin 440 megavat güce denk geldiğini söyledi.

Dönmez, YEKA projeleriyle temiz enerjide dev adımlar atıldığını vurgulayarak, mini YEKA GES-3 ile 10,15 ve 20 megavat kapasitelerle 36 şehrin güneşinin enerjiye dönüşeceğini ve projenin 1 milyon 230 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını bildirdi.

EN ÇOK BAŞVURU AKSARAY'A

Önceki YEKA’lardan farklı olarak daha küçük ölçekli parçalara ayrılan mini YEKA ile küçük ve orta ölçekteki piyasa oyuncularını da potaya çekmeyi hedeflediklerini aktaran Enerji Bakanı Fatih Dönmez, şöyle devam etti:

"Bu hedefimize rekor düzeyde yarışma başvurusuyla ulaştık. Mini YEKA kapsamındaki 1000 megavat gücünde toplam 74 yarışmamıza toplam 709 başvuru yapıldı ve bunların tamamı da 9 bin 440 megavat gücüne denk geliyor. En fazla başvuruyu ise 65 başvuruyla Aksaray alırken, Burdur 33 ve Nevşehir de 31 başvuru aldı. Bu rekor başvurular sayesinde 36 ilimizde de daha fazla rekabet ve düşük maliyet hedefimize ulaşma yolunda önemli bir aşama kaydettik."

...

Devamını Oku

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin Yarışma İlanını, 3 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımladı.

Toplamda 1.000 megavat (MW) gücündeki kapasitenin tahsisi için 36 ilde mini YEKA ihaleleri yapılacak. Bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla 10, 15 ve 20 MW kapasitelerinde olacak şekilde 74 adet güneş enerjisine dayalı YEKA ihalesi yapılacak.

Her bir ihalenin başlangıç tavan fiyatı 30 (otuz) kuruş/kWh elektrik enerjisi alım süresi ise sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl olacak.

İhalelere sadece Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş tüzel kişiler başvurabilecek.

Mali yeterlilik ve iş deneyimi şartı aranmayan her bir yarışmaya katılabilmek için satın alınması gereken şartnamenin bedeli 2 bin lira olacak.

Her bir yarışmaya katılabilmek için; başvuru aşamasında kesin, 1 (bir) yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve 10 (on) MWe kapasiteli yarışmalar için 3.500.000 (üçmilyonbeşyüzbin) Türk Lirası, 15 (onbeş) MWe kapasiteli yarışmalar için 5.500.000 (beşmilyonbeşyüzbin) Türk Lirası, 20 (yirmi) MWe kapasiteli yarışmalar için 7.000.000 (yedimilyon) Türk Lirası tutarındaki teminat mektubu İdare’ye sunulur. Yarışmanın kazanılması halinde ise, sözleşmenin imzalanacağı tarihten en geç 1 (bir) gün öncesine kadar kesin, 10 (on) yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve 10 (on) MWe kapasiteli yarışmalar için 7.000.000 (yedimilyon) Türk Lirası, 15 (onbeş) MWe kapasiteli yarışmalar için 11.000.000 (onbirmilyon) Türk Lirası, 20 (yirmi) MWe kapasiteli yarışmalar için 14.000.000 (ondörtmilyon) Türk Lirası tutarındaki teminat mektubu İdare’ye sunulur. Bu durumda başvuru aşamasında
sunulmuş olan teminat mektubu iade edilir.

Başvuru tarihleri 8-12 Mart 2021'de değişen her bir yarışma için belirtilen tarih ve saatler arasında başvuru yapılacak.

Başvurular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne elden teslim edilecek.

Başvurulara ilişkin evrak kontrolü Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinde duyurulacak tarih, saat ve adreste başvuru sahiplerinin huzurunda yapılacak.

Teknik Şartnameye erişmek ve Teknik Destek Almak için lütfen bizimle iletişime geçin...

...

Devamını Oku

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA-1) ihalesi, 4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlendi.

İhale komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan yürüttü. Söz konusu ihale kilovatsaat başına elektrik enerjisi alım tavan fiyatı olarak belirlenen 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltme usulüyle gerçekleştirildi.

Kilovatsaat başı tavan fiyatın 8 dolar/cent olarak belirlendiği ve açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilen Karapınar YEKA ihalesine 4 konsorsiyum katıldı.

 

1. Limak Yatırım + Hareon + China Machinery Engineering Corporation
2. AKC JVC: Acwa + Kibar Holding + Chint
3. Çalık Enerji + SolarGiga
4. Kalyon Enerji + HanwhaQCells

İhale 18 turda tamamlandı. Başlangıç teklifi 8 USD cent/kWh ile Limak grubundan geldi. Kalyoncu- Hanwha Q Cells Grubu 6,99 USD cent/kwh ile ihaleyi alan girişim oldu. İhalede 7,81 USD cent/kWh fiyat teklifinden sonra ilk çekilen grup Limak-CMEC-Hareon Solar Ortak Girişim Grubu oldu. İkinci çekilen grup, son 7,73 USD cent/kWh teklifiyle Çalik Enerji – Solargiga Ortak Girişim Grubu oldu. 18.tura kadar AKC Güneş Ortak Girişim Grubu ile Kalyoncu-Hanwha Q Cells Grubu ihaleyi devam ettirdi. AKC Grubu ihaleyi sürekli mola alarak devam ettirirken, Kalyoncu-Hanwha Grubu verdiği tekliflerde rahat ilerleyerek kazanan taraf oldu.

Şirketler kazandıkları bu başarı ile Konya’nın Karapınar bölgesinde 1.000 MW gücünde güneş enerjisi santrali inşa etme ve bu santralde üretilecek elektriği 15 yıl boyunca kilovat-saat başına 6,99 ABD Dolar-sentlik fiyat üzerinden satma hakkı ve 30 yıl kullanım hakkı elde ettiler.

Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak.

Şartnameye göre, konsorsiyumun Türkiye’de güneş modüllerinin tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde yıllık en az 500 MW’lık üretim kapasitesine sahip olması ve 10 yıl boyunca da yüzde 80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurması gerekiyor, yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor. Kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA-1 GES, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacak. Söz konusu proje ile gelecek yıllarda yenilenebilir elektrik ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

...

Devamını Oku

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kullanım hakkı ihalesi için son teklif verme tarihi, 14 Mart 2017’ye, yarışmanın gerçekleştirileceği tarih de 20 Mart 2017’ye ertelendi. Konuya ilişkin ilan, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

15 Aralık 2016’da yapılması planlanan YEKA ihalesi daha önce de ertelenmiş ve yarışmanın 21 Şubat’ta yapılacağı belirtilmişti.

Karapınar’a kurulacak güneş enerjisi santrali 1000 megavat olacak. Üretim tesisi, iletim hatları ve diğer yan harcamalarla beraber toplam 1,5 milyar doların üzerinde bir yatırım miktarına ulaşacağı hesaplanıyor. İhale, belirlenen tavan fiyat üzerinde açık eksiltme usulüyle yarışma şeklinde düzenlenecek.

Karapınar’da 1.000 MW’lık güneş enerjisi santraline kapasite hakkı için, 8 dolar-sent olarak belirlenmiş başlangıç tavan fiyatından açık eksiltme usulü yapılacak.

Yarışma, Teknoloji Sağlayıcısına ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait pay oranı ayrı ayrı %25’ten az olmayacak şekilde yerli ve yabancı ortakların içinde bulunduğu ortak girişim gruplarına açık olacak.

İhale ile, Karapınar'daki araziye: 
1-   1.000 MW kapasiteli GES ve 
2-   500 MWp/yıl kapasiteli FV güneş modülü üretim fabrikası 3-   AR-GE Merkezi kurulacak.

...

Devamını Oku

İLKE KARARI

Doğal sit alanlarında yapılacak GES projelerine ilişkin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarına gelen başvuruların değerlendirilmesinde bilimsel temele dayalı karar alma bütünlüğünü sağlamak amacıyla Merkez Komisyonu İlke Kararı alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

A) 1. Derece Doğal Sit Alanları, Kesin Korunacak Hassas Alanlar ve Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında GES projelerine izin verilmeyeceğine,

B) 2. Derece Doğal Sit Alanları, 3. Derece Doğal Sit Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında; 

- GES projelerinin sınırından itibaren Kesin Korunacak Hassas Alanlara en az 300 metre mesafede olması, 

- Mevcut ve yapılacak GES projeleri toplam alanının, Doğal Sit Alanının yüzde 10 unu geçmemesi,

koşullarıyla, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri göz önüne alınarak Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarınca değerlendirilebileceğine, 

Oy birliğiyle karar verildi.

...

Devamını Oku

Hakkımızda

Hakkımızda

GES Güven Enerji Müşterilerine; kalite, fiyat ve zamanlama olarak en uygun fotovoltaik sistem çözümleri sunan GES Güven Enerji, tecrübe ve bilgi birikimiyle ve sektöründe yeniliğe her zaman açık yönüyle, müşterilerine en doğru ve en ekonomik çözümler için yola çıkmıştır.GES Güven Enerji, Türkiye’de gelişmekte olan Fotovoltaik Sektöründe, uzman kadrosuyla, küçük ölçekli ev sistemlerinden, büyük ölçekli güneş santra... Devamını Oku
Solar Partnerlerimiz
Hakkımızda

GES Güven Enerji

Müşterilerine; kalite, fiyat ve zamanlama olarak en uygun fotovoltaik sistem çözümleri sunan GES Güven Enerji, tecrübe ve bilgi birikimiyle ve sektöründe yeniliğe her zaman açık yönüyle, müşterilerine en doğru ve en ekonomik çözümler için yola çıkmıştır.

GES Güven Enerji, Türkiye’de gelişmekte olan Fotovoltaik Sektöründe, uzman kadrosuyla, küçük ölçekli ev sistemlerinden, büyük ölçekli güneş santrallerine ve (BIPV) bina cephe kaplamalarına kadar geniş bir yelpazede anahtar teslim proje bazında Projelendirme, Mühendislik, Planlama, Uygun Ürün ve Ekipman Seçimi, İnşaat ve Kurulum sürecinde en doğru ve en kaliteli hizmeti, Türkiye genelinde sunan bir mühendislik ve taahhüt firmasıdır.

GES Güven Enerji, enerjinin; ülke ekonomisi, şirketler ve şahıslar için son derece önemli bir maliyet unsuru haline geldiği günümüzde, hızla artan enerji gereksinimine, doğal ve sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile en uygun çözümleri sunmaktadır.

GES Güven Enerji, özel programlar kullanarak, Güneş Enerjisi Santralleri (GES) için en uygun yer seçimi hizmetini sunmaktadır. Bu program yardımıyla en uygun GES yeri seçilirken, güneş ışınımı, sıcaklık, yola ve şebekeye uzaklık, altyapı imkânlarıyla birlikte, deprem fay hatları gibi çok sayıda farklı faktör de göz önüne alınmaktadır.

GES Güven Enerji'nin ana partnerleri ve çözüm ortakları, Güneş Enerjisi Sektöründe Dünya’nın önde gelen Üretici firmalarıdır. Bu firmalar Avrupa, K.Amerika ve Asya ülkelerinde önemli projeler üstlenmişlerdir.

GES Güven Enerji'nin amacı, faaliyette bulunduğu “Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri” sektöründe mühendislik, danışmanlık, üretim, satış ve satış sonrası hizmet vermek, ihtiyaçlara yönelik en uygun çözümler bulmak ve ülkemizin önde gelen firmalarından biri olmak nihai hedefimizdir.

“En uygun yerde, en uygun teknolojiyi ve parçaları en uygun fiyattan kullanarak, en uygun kurulumu gerçekleştirmeyi” hedef edinen GES Güven Enerji, kazanç arttırıcı ve maliyeti minimize eden tüm unsuları dikkate alarak, Güneş Enerjisi Sistem kurulumları gerçekleştirmektedir. GES Güven Enerji olarak hizmetlerimizin tamamını, Türkiye'nin heryerine götürüyoruz.

Türkiye'nin heryerinden telefonla veya iletişim formlarımızla bizlere ulaşabilirsiniz.

DUYURULAR
BAĞLANTILAR
BİZE ULAŞIN
  • 1468.Cd. AKOSB No:163/63 İVEDİK OSB, YENİMAHALLE / ANKARA / TURKEY

  • +90 532 686 5627

  • +90 532 686 56 27

  • +90 532 686 5627

  • info@guven-enerji.com